Eerlijke kleding

  Geplaatst op   door   1 reactie

Vandaag woonde ik in mijn kerk de workshop Zondagse kleren bij, over fair fashion. De workshop werd gegeven door Lidia van Bodegraven van de blog allaboutfairfashion.nl. Om een statement te maken draagt Lidia dit hele jaar maar één jurk, van het merk Bellamy Gallery. “Ik merk dat ik met heel weinig toe kan.”

Wat is er eigenlijk zo oneerlijk aan kleding? Dat zit ‘m in de productie. Bijvoorbeeld in het gebruik van pesticiden bij de katoenteelt. En in de verspilling van water; om één T-shirt te maken wordt 2720 liter water gebruikt – je doet er drie jaar over om dat weg te drinken. Of in de arbeidsomstandigheden, inclusief kinderarbeid. Vier jaar geleden stortte Rana Plaza in Bangladesh in. Daarbij kwamen 1.138 arbeiders om het leven en raakten er meer dan 2.000 gewond. De fabrieken bleken nooit te zijn geïnspecteerd.

Natuurlijk werd de Bijbel erbij gepakt – we zaten niet voor niks in de kerk. We lazen onder meer Deuteronomium 24, vers 14: ‘Gij zult de arme, behoeftige dagloner niet hard behandelen.’ Lidia: “Voor ons is het ingewikkeld geworden. Wie is de dagloner die onze kleding maakt?”

De deelnemers kwamen met praktische vragen.

Is eerlijke kleding wel betaalbaar?

Lidia: “Iemand betaalt de prijs. Als jij niet bereid bent de prijs te betalen, moet iemand anders het doen.”

Een andere deelnemer vertelde dat ze vaak panty’s draagt en dat die maar kort meegaan.

Waar koop ik duurzame panty’s van een goede kwaliteit?

Lidia wees op het merk Swedish Stockings, gemaakt van gerecycled nylon. Te koop bij Nukuhiva, de fairtradekledingzaak van tv-presentator Floortje Dessing, met een vestiging in de Utrechtse Zadelstraat.

Aan het eind van de workshop gaf Lidia drie tips voor meer gerechtigheid in je kledingkast:

  1. Koop tweedehands. Dat is de duurzaamste keus die je kunt maken.
  2. Investeer in eerlijke kleding. Niet dat direct je hele garderobe op de schop moet, maar koop in elk geval een aantal eerlijke kledingstukken.
  3. Vraag in de kledingwinkel waar de kleding waarin jij interesse hebt, is gemaakt. Misschien krijg je niet direct antwoord, maar je geeft in elk geval een signaal af dat het productieproces er voor jou toe doet.

Benieuwd hoe duurzaam jouw kledingmerk is? Check het op rankabrand.nl.

Op 11 en 12 mei houdt Lidia in Woerden een verkoop aan huis van het merk Bellamy Gallery, dames-, heren- en kinderkleding. Op donderdag van 20.00 tot 22.30 uur en op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Amsterdamlaan 29.

Op de hoogte blijven? Like All about Fair Fashion op Facebook.

Categorieën: BlogTags: ,

Helga Warmels

Auteur: Helga Warmels

In oktober 2014 ging schrijver en journalist Helga Warmels zero waste. Sindsdien probeert ze de hoeveelheid afval binnen haar huishouden stukje bij beetje terug te dringen. Op deze website schrijft zij over haar ervaringen, publiceert ze interviews en recepten en daagt ze iedereen uit óók zero waste te gaan.

1 reactie

  1. Lidia says:

    Wat een leuk stuk Helga, dankjewel!!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *