Ik weigerde in de stad wel eens een plastic tas. Vond ik heel stoer van mezelf, dat ik (af en toe) aan het milieu dacht.

Tot ik op de blog stuitte van Emily-Jane Lowe die sinds juni 2013 met haar jonge gezin probeert steeds minder afval over te houden.

Toen de inhoud van haar blog eenmaal bij mij was geland, liep ik met een andere blik door de supermarkt en zag ik overal plastic verpakkingen, zelfs om komkommers, tomaten en wortelen heen. Hoe was het mogelijk dat die mij nooit eerder waren opgevallen? En kon het nou niet een tandje minder met al die verpakkingen?

Zo ongeveer is het begonnen, met een andere blik.

Nu doe ik op een nieuwe manier boodschappen.

Stap voor stap ontdek ik hoe ik de stroom afval in mijn vijfkoppige huishouden kan terugdringen. Plastic staat met stip op nummer 1, maar andere verpakkingsmaterialen (blik, papier, glas) gaan in een moeite mee.

Gelukkig zijn er op internet veel tips te vinden. Er blijkt, terwijl ik kennelijk even niet oplette, een ware beweging te zijn ontstaan van afvalbewuste consumenten, de Zero Wastebeweging. Als je maar een beetje doorzoekt, hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Misschien zeg je:

“Wat een gedoe, zeg!”

En dat is het ook – eerlijk is eerlijk. Maar wel een gedoe dat snel resultaat oplevert. Nadat ik eind oktober was gestart, hing er na twee weken maar één zak plastic aan de boompaal voor ons huis om te worden opgehaald, terwijl daar voorheen altijd twee zakken hingen. En in de bruine kliko was alleen de bodem nog maar bedekt, terwijl die normaal halfvol zat. Ik ben ermee gestopt de containers elke week aan de weg te zetten; het is gewoon de moeite niet.

Hier leg ik uit met welke vijf handvatten ook jij zero waste kunt gaan.