Refurbished

  Geplaatst op   door   5 reacties

Oudste was onlangs jarig; 19 jaar oud werd -ie. Wat hij wilde qua cadeau, wist hij niet. Hij hecht niet zo aan bezit.

Zijn vader suggereerde een nieuwe mobiel. Niet dat wij zulke dure cadeaus geven, maar als hij al zijn verjaardagsgeld op een hoop zou gooien en zelf zou aanvullen, kon het. Oudste gebruikt een iPhone4, een afdankertje van zijn vader. In zijn appjes worden veel icoontjes weergegeven als aliens, zegt hij. Hij weet daardoor regelmatig niet wat de afzender precies bedoelt.

Hij twijfelde. Een nieuwe telefoon … Zó duur …

 

Ik zei:

Je kunt natuurlijk voor refurbished gaan.

Nu zul je dit misschien een heel normale uitspraak vinden, maar geloof me: uit mijn mond was deze uitspraak uiterst opmerkelijk.

Refurbished … Tot een maand of twee geleden had ik geen idee wat dat was. Ik loop op het gebied van gadgets altijd (ver) achter de troepen aan. Ik maak weleens de grap dat ik mijn verhalen zonder mijn echtgenoot nog steeds op een typemachine zou tikken. Maar ik werk tegenwoordig onder meer als eindredacteur voor De Ondernemer, een bijlage bij het Algemeen Dagblad, en daar zag ik de term voorbijkomen.

Wat zijn refurbished producten? Dat zijn tweedehandsjes die na een opknapbeurt weer als nieuw zijn. Leapp heeft zich toegelegd op het refurbishen van Apple-producten. Het bedrijf heeft een businessmodel dat compleet op recycling is gestoeld – mooi is dat. De circulaire economie biedt ondernemers nieuwe kansen.

Oudste heeft een groen hart, dus dat zijn telefoon een duurzaam tintje zou hebben, trok hem over de streep. Twee dagen later had hij zijn cadeau in huis.

Ik ga hem zo een appje sturen. Met een icoontje van een taart.

Categorieën: BlogTags: , , ,

Helga Warmels

Auteur: Helga Warmels

In oktober 2014 ging schrijver en journalist Helga Warmels zero waste. Sindsdien probeert ze de hoeveelheid afval binnen haar huishouden stukje bij beetje terug te dringen. Op deze website schrijft zij over haar ervaringen, publiceert ze interviews en recepten en daagt ze iedereen uit óók zero waste te gaan.

5 reacties

 1. Resaarcle says:

  Hiperdepip voor je zoon. En voor Refurbished!! Dat ga ik eens beter bekijken!

 2. Anne says:

  Wat een goed idee! 🙂

 3. Lidia says:

  Leuk, ik kende deze term niet, maar ik heb wel een ‘refurbished laptop’ haha!

 4. theda says:

  Is eigenlijk een oud begrip. Gereviseerd noemde men dat bijv voor auto-onderdelen, dat bestaat al heel lang en bestaat nog steeds.
  Gereviseerd is een duidelijk begrip maar zal voor de computerwereld wel teveel naar auto’s klinknen

 5. Barbera says:

  Ja die Engelse termen doen het goed wereldwijd 😃
  Ik hoorde die term afgelopen week pas toen ik mijn nieuwe… SE binnen kreeg.
  Wat een onzin eigenlijk he, iedere 2 jaar een nieuwe!!
  De oude zijn vaak ook echt vol, langzaam of echt versleten. Veel wordt gemaakt op vroege slijtage zodat de handel vooral doorgaat.
  Waar zijn de spijkerbroeken gebleven die je jaaaaren kon dragen… een jaar is lang tegenwoordig.
  Wie weet ga ik volgende keer ook over op refurbished 😜😇🍰

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *