Refurbished

  Geplaatst op   door   1 reactie

Oudste was onlangs jarig; 19 jaar oud werd -ie. Wat hij wilde qua cadeau, wist hij niet. Hij hecht niet zo aan bezit.

Zijn vader suggereerde een nieuwe mobiel. Niet dat wij zulke dure cadeaus geven, maar als hij al zijn verjaardagsgeld op een hoop zou gooien en zelf zou aanvullen, kon het. Oudste gebruikt een iPhone4, een afdankertje van zijn vader. In zijn appjes worden veel icoontjes weergegeven als aliens, zegt hij. Hij weet daardoor regelmatig niet wat de afzender precies bedoelt.

Hij twijfelde. Een nieuwe telefoon … Zó duur …

 

Ik zei:

Je kunt natuurlijk voor refurbished gaan.

Nu zul je dit misschien een heel normale uitspraak vinden, maar geloof me: uit mijn mond was deze uitspraak uiterst opmerkelijk.

Refurbished … Tot een maand of twee geleden had ik geen idee wat dat was. Ik loop op het gebied van gadgets altijd (ver) achter de troepen aan. Ik maak weleens de grap dat ik mijn verhalen zonder mijn echtgenoot nog steeds op een typemachine zou tikken. Maar ik werk tegenwoordig onder meer als eindredacteur voor De Ondernemer, een bijlage bij het Algemeen Dagblad, en daar zag ik de term voorbijkomen.

Wat zijn refurbished producten? Dat zijn tweedehandsjes die na een opknapbeurt weer als nieuw zijn. Leapp heeft zich toegelegd op het refurbishen van Apple-producten. Het bedrijf heeft een businessmodel dat compleet op recycling is gestoeld – mooi is dat. De circulaire economie biedt ondernemers nieuwe kansen.

Oudste heeft een groen hart, dus dat zijn telefoon een duurzaam tintje zou hebben, trok hem over de streep. Twee dagen later had hij zijn cadeau in huis.

Ik ga hem zo een appje sturen. Met een icoontje van een taart.

Categorieën: BlogTags: , , ,

Helga Warmels

Auteur: Helga Warmels

In oktober 2014 ging schrijver en journalist Helga Warmels zero waste. Sindsdien probeert ze de hoeveelheid afval binnen haar huishouden (met man en drie tienerzonen) stukje bij beetje terug te dringen. Op deze website schrijft zij over haar ervaringen, publiceert ze interviews en recepten en daagt ze iedereen uit óók zero waste te gaan.

1 reactie

  1. Resaarcle says:

    Hiperdepip voor je zoon. En voor Refurbished!! Dat ga ik eens beter bekijken!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *