Zero waste hero

  Geplaatst op   door   5 reacties

Op 1 juli kwam ik mijn buurjongen Ryan tegen, terwijl hij voor onze huizen troep uit het water aan het vissen was. Dat deed hij zo’n beetje elke dag, vertelde hij. Hij verzamelde de troep in een aanhanger achter zijn skelter. Ryan is 9 jaar oud.

Ik maakte een foto van Ryan en plaatste die op de Facebookpagina van Helga Zonder Afval en op Twitter. De berichten leverden krap vijfhonderd likes op en werden ruim vijftig keer gedeeld. Niet iets om het etiket viral op te plakken, maar hé, sommige van mijn berichten doen het minder goed. 😉

Er kwamen veel leuke reacties. “Geweldig goed! En dat zijn broek daar zo mooi wit bij blijft…” “Dat deed ik ook toen ik zo oud was. En nu nog steeds! Welkom bij de club! Je redt er een hoop dieren mee.” En Hans Schmidt, oud-burgemeester van Woerden, schreef: “Wat een geweldige kerel, moet zeker in het zonnetje worden gezet, een voorbeeld voor velen!”

Daarmee doelde hij op de uitnodiging die Monique à Campo, teammanager afval & reiniging van de gemeente Woerden, een paar dagen eerder deed. Zij schreef: “Dag Ryan, wat super dat jij het zwerfafval uit het water haalt! Dankjewel ook namens de vissen, de eenden en de vogels. 👍 Wij willen jou graag een keer uitnodigen op het Stadserf om een ijsje te eten en in de vuilniswagen te rijden. Zou je dat leuk vinden?”

Nou, dat leek Ryan wel wat. Dus op een regenachtige woensdagochtend ging hij met zijn ouders naar het Stadserf, waar hij enthousiast werd begroet door een groepje vuilnismannen, die hem allemaal een hand of een high five wilden geven. Waarop een toespraakje door Monique volgde. “Wij willen even zeggen dat we het bij afval en reiniging allemaal supertof vinden wat jij doet. Als iedereen zou doen wat jij doet, zou dat zo veel plastic troep in het water schelen. Jij geeft zo’n goed voorbeeld door gewoon jouw stukje te doen.”

Ryan kreeg behalve een diploma van Nederland Schoon ook cadeautjes, waaronder een visnet, een Dopper, een grijper en een hesje. Verder kreeg hij een rondleiding onder de milieustraat en natuurlijk werden de beloftes ingelost: Ryan kreeg zijn ijsje én zijn ritje in de vuilniswagen.

 

Categorieën: Blog

Helga Warmels

Auteur: Helga Warmels

In oktober 2014 ging schrijver en journalist Helga Warmels zero waste. Sindsdien probeert ze de hoeveelheid afval binnen haar huishouden stukje bij beetje terug te dringen. Op deze website schrijft zij over haar ervaringen, publiceert ze interviews en recepten en daagt ze iedereen uit óók zero waste te gaan.

5 reacties

 1. Resaarcle says:

  Top van die jongen! En fijn dat hij er voor in de bloemetjes werd gezet!

 2. Miriam says:

  Top! Super goed van Ryan dat hij dit doet! En wat leuk dat de gemeente zoveel waardering laat blijken!

 3. Gerard says:

  Een voorbeeld voor velen. Er is zoveel aandacht voor ene toch zie ik de hoeveelheid zwerfvuil alleen maar toenemen 🙁

 4. Wendy says:

  Tranen in m’n ogen. Fantastisch,Ryan!!!!

 5. Barbera says:

  Dit lees ik nu pas! Wat een super kanjer die Ryan. Hartstikke stoer van hem.
  👍🏻👍🏻👍🏻

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *